Wat is dry needling?

Dry needling is een vorm van fysiotherapie gericht op het verminderen van spierklachten. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in de spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Dit gebeurd door de verharding (triggerpoint) zacht aan te prikken. Het inbrengen van de naald voelt u nauwelijks tot niet. Na het aanprikken van de spier kan deze zich even aanspannen. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt een naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’ behandeling. De methode is op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort “kramp” gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid/stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.